ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟ - بررسی عملکرد ترمز ضد قفل یا ABS در پارتکده

قطعا تاکنون برای جلوگیری از برخورد به یک مانع از ترمز اتومبیل خود استفاده کردهاید؛ اما آیا میدانید ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟ شما ممکن است به دلایل مختلفی به طور ناگهانی روی ترمز وسیله نقلیه خود فشار وارد کنید. احتمالاً به طور ناگهانی روبروی شما یک اتومبیل ظاهر شده است یا به یکباره چراغ سبز راهنمایی به قرمز تغییر کرده است. این ها دو موقعیت متداول هستند. موقعیت های زیاد دیگری نیز وجود دارد که رانندگان مجبور میشوند به طور ناگهانی فشار زیادی روی ترمز وسیله نقلیه خود وارد کنند. در چنین حالتی، احتمالاً شما ارتعاش ترمز خود را احساس میکنید. این حالت ارتعاش به خاطر وجود سیستم ترمز ضد قفل (ABS) در اتومبیل شما است؛ اما ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟ برای این که با ویژگیهای امنیتی این سیستم در وسیله نقلیه خود بیشتر آشنا شوید، اهمیت آن را درک کنید و برای عملکرد نادرست آن اقداماتی مناسب را انجام دهید، در ادامه این مطلب از مجله پارتکده همراه ما باشید.
ترمز ضد قفل یا ABS چیست؟
وقتی در شرایط آب و هوایی عالی در حال رانندگی هستید، با اعمال فشار زیاد بر روی ترمز ممکن است ترمز های شما قفل شوند. درنتیجه لاستیک ها هم متوقف میشوند و کنترل شما در حین رانندگی از دست شما خارج میشود. در این شرایط ممکن است حادثهای خطرناک رخ ندهد و اتومبیل به طور مستقیم حرکت کند؛ اما وقتی ترمزهای اتومبیل شما قفل میشوند و لاستیک ها نمیچرخند، شما نمیتوانید آن را هدایت کنید. برای هدایت صحیح اتومبیل و تغییر جهت آن لازم است لاستیک های آن حرکت کنند. هم در شرایط آب و هوایی عالی و هم در شرایط بارانی یا برفی، باید وسیله نقلیه خود را به درستی هدایت کنید تا به موانع موجود در جاده برخورد نکنید؛ اما وقتی لاستیک های خودروی شما در حالت قفل قرار دارند، شما امکان هدایت آن را ندارید و فقط اتومبیل شما به سمت جلو حرکت میکند. اینجاست که باید بدانید ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟
امروزه شرکت های سازنده، برای جلوگیری از بروز این مشکل، وسایل نقلیه را مجهز به ترمز ضد قفل (ABS) میکنند. فورد و کرایسلر از اولین تولیدکنندگان خودرو بودند که از دهه 1970 سیستم ترمز ضد قفل (ABS) را در تمام وسایل نقلیه خود نصب کردند.
این سیستم دارای تعدادی حسگر برای تشخیص نحوه حرکت چرخ های اتومبیل است. وقتی بر روی ترمز فشار وارد میشود، حسگرها دقیقاً تشخیص میدهند چه زمانی لاستیکها قفل خواهند شد؛ بنابراین قبل از اینکه لاستیک شما قفل شود، حسگر یک سیگنال به ماژول ترمز ضد قفل (ABS) یا کنترلر اتومبیل شما میفرستد و پس از آن سیگنالی را به تنظیم کننده ترمز ضد قفل (ABS) شما یا هر یک از سوپاپ های آن ارسال میکند تا به طور سیستماتیک فشار وارد شده بر روی ترمز اتومبیل شما را تعدیل و تنظیم کند؛ بنابراین با وجود چنین سیستمی، حتی اگر فشار بیش از حدی را روی ترمز اتومبیل خود وارد کنید، ترمز و درنتیجه چرخ های اتومبیل شما قفل نمیشوند.
زمانبندی عملکرد سیستم های ترمز ABS به طور دقیق محاسبه میشود تا علاوه بر استفاده بیشتر از قدرت ترمز های خود، از قفل شدن لاستیک ها به طور کامل جلوگیری شود؛ یعنی شما میتوانید با اعمال فشار حداکثری بر روی ترمز، اتومبیل خود را به طور صحیح هدایت کنید.
مطالب مرتبط با سیستم ترمز
هنگامی که سیستم ترمز ضد قفل (ABS) شما فعال میشود، هنگام فشار بر روی ترمز یک حالت ارتعاش را احساس میکنید. در برخی از خودرو ها چراغی برای سیستم ترمز ضد قفل (ABS) وجود دارد. وقتی این چراغ روشن شود، درواقع فعال شدن سیستم را به شما نشان میدهد. حتی با فشار بر روی ترمز و توقف آن، ارتعاش آن را احساس خواهید کرد. افرادی که بیشتر در آب و هوای سرد برفی رانندگی میکنند، بیشتر با نحوه عملکرد ABS آشنا هستند؛ زیرا در چنین شرایطی، با یک ترمز عادی، سیستم ترمز ضد قفل (ABS) به راحتی فعال میشود.
شاید این حالت در این سیستم در برخی اوقات آزاردهنده به نظر برسد، اما در شرایطی که دچار ترس و وحشت میشوید مفید بودن عملکرد آن بهتر قابل درک است، زیرا با وجود چنین ترمزی میتوانید با خیال راحت در جاده رانندگی کنید و از برخورد به موانع مختلف انسانی و غیرانسانی جلوگیری کنید. درست است که خیلی اتومبیل شما متوقف نمیشود؛ اما کمتر کنترل آن را از دست میدهید. حالا که متوجه شدید ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟ و عملکرد آن چگونه است به بررسی دیگر قابلیتها و مزایای آن میپردازیم.

ترمز ضد قفل (ABS) چگونه موجب کنترل ثبات میشود؟
حسگر هایی مشابه حسگر های تشخیص زمان قفل شدن ترمز و چرخ ها در ترمز ضد قفل (ABS)، در بسیاری از وسایل نقلیه نیز برای ایجاد ثبات و کنترل کشش وجود دارند. طبق دستورالعمل های امنیتی ساخت خودرو، تمام خودرو ها از سال 2012 باید مجهز به سیستم کنترل و ثبات باشند. طراحی این تجهیزات خلاقانه به گونهای است که موجب نگه داشتن چرخ ها در جاده میشوند و از بروز حوادث در پیچ های تند و سایر موقعیت های خطرناک جلوگیری میکنند. این امکانات جدید به طور دقیق در زوایای خاصی از اتومبیل فشار وارد کرده و از چرخشهای خطرناک آن به اطراف جلوگیری کمک میکنند.

مزایای ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟
اگرچه سیستم ترمز ضد قفل (ABS) هنوز کامل نشده است اما دارای مزایای زیادی است که موجب کاهش بروز حوادث زیر میشود:
• وقوع تصادف مرگبار
• خارج شدن از جاده
• برخورد از روبرو با انسان، وسیله نقلیه و یا هر چیز دیگر
در بسیاری از این شرایط، رانندگان تلاش میکنند دسترسی به سیستم ترمز خود را قطع کنند؛ اما با انجام این کار وسیله نقلیه آن ها از کنترل خارج میشود و ممکن در موقعیت خطرناکی قرار گیرند و تصادف رخ دهد.
در عین حال که این سیستم ترمز دارای مزایای زیادی است؛ اما میدانید معایب ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟
معایب ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟
از دهه 70 و 80 فناوری سیستم ترمز ضد قفل (ABS) بسیار پیشرفت کرده است، با این حال هنوز معایبی دارد. در برخی مواقع این سیستم ترمز امکان دارد، فاصله بین فشار بر روی ترمز و توقف وسیله نقلیه شما را افزایش دهد. درست است که این ویژگی خطر لغزش اتومبیل را کم میکند، اما این حالت ممکن است خطر تصادف را در زمانی که میخواهید اتومبیل را مجدداً به طور کامل متوقف کنید، افزایش دهد.
سیستم ترمز ضد قفل (ABS) قطعات زیادی دارد که امکان دارد خراب شوند. هزینه تعمیر این قطعات به ویژه بخش تنظیم کننده ترمز ABS میتواند بسیار بالا باشد. استفاده از این سیستم ترمز در جاده های شنی، یخی یا برفی ممکن است موجب اختلال در رانندگی شود، زیرا با ترمزهای آرام هم، ترمز ضد قفل (ABS) فعال میشود.
آیا میدانید چراغ هشداردهنده ترمز ضد قفل(ABS) چیست؟
اکثر خودرو ها دارای چراغ هشدار ترمز ضد قفل (ABS) در صفحه نمایشگر هستند. این چراغ به تعدادی از حسگرها متصل است که سیستم ترمز شما را کنترل میکند و در صورت بروز مشکل در عملکرد هشدار میدهد. هشدار این چراغ ممکن است به معنای این باشد که سیستم ترمز شما عملکرد درستی ندارد.
وقتی این چراغ به رنگ نارنجی یا زرد میشود، احتمالاً مشکلی در سیستم ترمز شما وجود دارد. وقتی سیستم ترمز و همچنین سیستم کنترل ثبات و کشش شما عملکرد درستی ندارد، اغلب اوقات با روشن شدن چراغ هشدار ABS غیرفعال میشوند. اگر چراغ قرمز رنگ ترمز را مشاهده کردید، نباید آن را با چراغ هشدار سیستمABS اشتباه بگیرید. این چراغ میتواند نشان دهنده فعال شدن ترمز اضطراری، کم شدن روغن ترمز یا اخطار ساییده شدن لنت ترمز باشد.
مطالب مرتبط: چرا چراغ ترمز روشن میشود؟
روشهای متداول تعمیر ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟
یک راه حل بسیار راحت برای مشکل روشن شدن چراغ ترمز ضد قفل (ABS) مربوط به چراغ ترمز شما است. نحوه سیم کشی بسیاری از وسایل نقلیه به گونه ای است که اگر یکی از لامپ های ترمز و حتی ترمز بالا، خاموش شوند، چراغ هشدار ABS روشن میشود. این راه حل سریعترین راه برای بررسی چراغ هشدار است. در صورتی که تمام چراغ های ترمز خاموش باشند، شما باید اتومبیل خود را بیشتر بررسی کنید تا به علت آن پی ببرید. معمولاً اسکن های کد خوان وجود دارند که به شما کمک میکنند تا در منزل مشکل چراغ های ABS را تشخیص دهید. اگر اسکنر ندارید میتوانید با مراجعه به یک تعمیرگاه معتبر در محل زندگی خود، مشکل ترمز خود را بررسی کنید. به این نکته توجه کنید که اگر ترمز ضد قفل (ABS) شما کار نکند، احتمال از دست دادن کنترل خودروی شما و درنهایت خطر تصادف افزایش مییابد. علاوه براین مسئله آیا میخواهید بدانید سایر مشکلات در ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟ و چه راه حلهایی برای آنها وجود دارد؟
علاوه بر مسئله لامپ ترمز عادی، خرابی در اجزای اصلی سیستم ترمز ضد قفل (ABS) نیز مشکلاتی را برای شما ایجاد میکنند:
• بخش تنظیم کننده :ABS
این بخش در زیر کاپوت یعنی جایی که سیم های ترمز به آن متصل هستند، وجود دارد. این بخش میزان فشار به ترمز ها را کنترل میکند. در برخی از وسایل نقلیه سوپاپ ABS وجود دارد که عملکرد آن مشابه این بخش است.
• حسگر های سرعت چرخ:
این حسگر ها یک سرعتگیر مغناطیسی هستند که برای واکنش به عملکرد چرخ دنده روی روتور ترمز یا میله CV طراحی شده اند. عملکرد این حسگر ها به دلیل گرد و خاک ناشی از ترمز گرفتن یا جاده دچار اختلال میشوند؛ بنابراین شما باید هرازگاهی آن را تمیز کنید.
• ماژول کنترل ABS:
این بخش یک، ریزپردازنده است و مشابه ECU عمل میکند، به طوری که سیگنال ها را از حسگر های کنترل سرعت چرخ دریافت کرده و آنها را هدایت میکند.
• سیم کشی بین کنترلر و حسگر ها
• فیوز ABS
شما همیشه باید امنیت ترمز وسیله نقلیه خود را بررسی کنید. علاوه بر بررسی سیستم ترمز ضد قفل (ABS)، همیشه سیستم ترمز اتومبیل خود را نیز چک کنید. اگر لنتهای ترمز شما ساییده شده باشند، کالیپرهای ترمز چسبیده شده اند یا روغن ترمز کم شده است، در ترمز گرفتن درست و به موقع، اختلال ایجاد میشود و ممکن است، دچار حادثه شوید. اکنون که میدانید ترمز ضد قفل (ABS) چیست؟ باید به سراغ حل مشکل چراغ هشدار ABS خودروی خود بروید.
مطالب مرتبط: دلایل روشن شدن چراغ ترمز خودرو در پارتکده
دیدگاه ها:
دیدگاهی ثبت نشده است