بررسی معایب دنا معمولی و دنا پلاس در فروشگاه پارتکده

دنا یکی از خودروهای تولید شرکت ایران خودرو است که در آن از موتور EF7 یا همان موتور ملی استفاده شده است. این خودرو بر روی پلتفرم سمند ساخته شده است ولی از نظر ظاهری بسیاری از ایرادات سمند را بهبود داده است. همچنین امکانات و آپشن دنا نیز در مقایسه با دیگر خودرو های ملی بیشتر است و میتوان دنا را بهترین و لوکس ترین خودروی ملی دانست. لوازم مصرفی دنا نیز همچون لنت ترمز دنا به وفور در بازار یافت میشود و این خودرو مشکلی از نظر تامین قطعات ندارد.
دنا نیز همانند بیشتر خودرو های موجود در بازار ایران دارای معایبی است که در این مطلب از مجله پارتکده به بررسی معایب دنا معمولی و دنا پلاس خواهیم پرداخت
معایب دنا معمولی
همانطور که گفته شد در این خودرو از همان پلتفرم قدیمی سمند استفاده شده است و در واقع دنا بیشتر فیس لیفتی از سمند است تا یک خودروی جدید و مستقل. همانند سایر پروژه ها، ساخت و عرضه دنا نیز برای خود داستانی طولانی دارد و این خودروی لوکس ملی با سروصدای فراوانی وارد بازار شد و در همان بدو ورود، نامی برای خود دست و پا کرد. با وجود این استقبال مناسب، دنا دارای چندین ایراد اساسی است که برخی از خریداران را به سمت محصولات دیگر و حتی محصولات چینی در این کلاس قیمتی سوق میدهد. در ادامه به لیستی ازین معایب میپردازیم.
مطالب مرتبط با دنا
کیفیت مونتاژ پایین
معایب دنا از کیفیت مونتاژ شروع میشود. هرچقدر هم که مواد قطعات و مورد استفاده دارای کیفیت بالایی باشند، مونتاژ و سرهمبندی آنها نقش بسیار مهمی در نمود و ظهور این کیفیت دارد.
تقریبا میتوان گفت تمامی خودرو های داخلی در این حوزه ضعف دارند و خانواده دنا نیز متاسفانه از این قاعده مستثنی نیست؛ به نحوی که حتی برخی خودرو های چینی هم تراز هم بهتر از دنا و دنا پلاس هستند.
قیمت دنا
البته وقتی قیمت پراید به بیش از 100 میلیون در بازار رسیده است دیگر نمیتوان این مورد را جز معایب دیگر خودرو ها در نظر گرفت. در این وضع آشفته بازار که هر روز شاهد افزایش قیمت های عجیب در بازار هستیم، قیمت دنا در بازار آزاد نیز به بالای 320 میلون رسیده است. این عدد برای یک خودرو با مشخصات فنی و امکانات دنا کمی عجیب و نجومی به نظر میرسد. یادمان نرفته است که تا همین چند سال پیش با این پول در بازار، خودرو هایی همچون تویوتا کمری و هیوندا آزرا و نیسان تیانا موجود بودند ولی امروزه با این قیمت خودرو هایی همچون دنا و پرشیا و تندر را میتوان تهیه کرد. قیمت دنا و دنا پلاس از نظر منطقی بسیار کمتر از قیمت الان آن در بازار باید باشند. البته در رنج قیمتی این خودرو نیز خودرو هایی دیگری نیز وجود دارد همچون تندر پلاس که هم از نظر فنی و هم از نظر استهلاک و مصف قطعات بسیار مناسبتر از دنا است. همچنین این قیمت برای یک خودرو با موتور قدیمی EF7 کمی بالا است. با این حال فعلا شرکت ایران خودرو قصد کاهش قیمت این خودرو را ندارد و اتفاقا برعکس اتفاقا در صورت لزوم, شاهد افزایش قیمت این خودرو و دیگر خودرو های مشابه هم خواهیم بود.
محصولات مرتبط با دنا و دنا پلاس

موتور قدیمی
یکی از مواردی که شاید فقط در ایران میتوان مشابه آن را دید، استفاده از موتور یک خودروی 70 میلیونی مانند سمند، روی یک خودروی 130 میلیونی مانند دنا، بدون هیچ گونه تغییر حتی در تیونینگ و افزایش حداقلی خروجی های آن است. همانطور که در ابتدا گفتیم، دنا از همان موتور EF7 سمند با 115 اسب بخار نیرو و 157 نیوتن متر گشتاور بهره میبرد و با وجود گیربکسی که خیلی با هم هماهنگی ندارند، شتاب صفر تا صدی در حدود 14 ثانیه برای این خودرو به ارمغان آوردهاند. از برخی معایب بسیار بزرگ این موتور که مالکان زیادی به آن اذعان کردهاند، میتوان به پر سروصدا بودن و همچنین زودجوش بودن آن اشاره کرد. تندر پلاس اگر چه خروجی های پایینتری نسبت به دنا دارد، ولی با توجه به وزن کمتر خودرو و اتاق کوچکتر، این موتور کاملا مناسب خودرو بوده و شتاب آن بهتر از دناست.
مطالب مرتبط: نقد و بررسی سمند EF7
شتاب ضعیف
ظاهر خشن دنا و به عبارت خیلی ها موستانگ ایرانی این حس را بوجود میآورد که دنا دقیقا مانند لوگوی اسبی شکل خود بسیار چالاک و پر شتاب است. اما به محض این که تصمیم به اولین سبقت با دنا را بگیرید از این کرده خود پشیمان میشوید . البته شاید با توجه وزن این خودرو توان 112 اسب بخاری موتور آن، شتاب کم دنا منطقی هم باشد. دنا در معنای واقعی کلمه کم شتاب و تنبل بوده و عملکرد پاسخ آن به پدال گاز بسیار کند است. پس هیچ گاه با این خودرو به فکر سبقت های ناگهانی نباشید.
صدای زیاد موتور دنا
در خودرو هایی امروزی سکوت داخل کابین یکی از حیاتی ترین موارد محسوب می شود اما متاسفانه در دنا شما احساس میکنید که موتور داخل کابین کار گذاشته شده است. این مسئله زمانی نمود بیشتری دارد که شما پدال گاز را بصورت ناگهانی فشرده و دور موتور بالا میرود؛ چرا که در آن لحظه از صدای بیش از حد موتور کمی آزرده خاطر خواهید شد.
سیستم تعلیق ضعیف
اگر چه دنا از کیفیت سواری خوبی بهره میبرد اما اگر در قسمت سیستم تعلیق آن کمی بیشتر دقت میشد، سواری نرم آن لذتبخشتر بود. مشکل کوبیدن محور عقب در دنا نیز مانند سمند بهچشم میخورد و در ناهمواری های خیابان، ضربه به کابین وارد میشود. این نوع فنربندی و سیستم تعلیق برای لوکسترین خودروی ملی کمی عجیب و واقعا ضعیف است.
کیفیت پایین کابین خودرو
دنا در بخش طراحی داخلی رشد خوبی داشته و در بین محصولات داخلی سرآمد است، اما بخشی که در کابین هنوز آزار دهنده است، کیفیت مواد استفاده شده است. پلاستیک استفاده شده از نوع کم کیفیت و خشک است که البته بین خودرو های داخلی کاملا آشنا است، انگار استفاده از مواد بیکیفیت در طراحی داخلی تبدیل به امضای محصولات داخلی شده است. طبیعتا استفاده از این مواد ارزانتر هستند اما گویا خودروسازان داخلی یاد گرفتهاند به بهانه قیمت پایینتر، تا حد امکان از بیکیفیتترین مواد ممکن استفاده کنند.
مطالب مرتبط با دنا

بررسی دنا پلاس
در سال 95، یعنی پس از 5 سال که از معرفی ماشین دنا گذشت، خودرو دنا پلاس به بازار معرفی شد. خودرو دنا پلاس به لحاظ فنی، از تفاوتی نسبت به مدل قبلی خود برخوردار نبود. پس از معرفی دنا پلاس، تصورات بر این بود که شاید این نسخه با نسخهی دنا معمولی از تفاوت محسوسی برخوردار خواهد بود؛ در صورتی که چنین تصوری اشتباه بود.
دنا پلاس جز برخی تغییرات مختصر در ظاهر بیرونی، از تغییرات دیگری در داخل کابین و سیستم موتور خود برخوردار نبود. شاید تفاوت خودرو دنا معمولی با دنا پلاس را میتوان در اضافه کردن سانروف، دوربین دید عقب دانست.
دنا پلاس از نظر ویژگی های فنی، تفاوتی با خودرو دنا معمولی ندارد. موتور این خودرو نیز همان خودروی دنا، یا بهتر است گفته شود همان سمند هست که از حجم 1646 سی سی و 4 سیلندر و 16 سوپاپ برخوردار است. دنا پلاس با چنین ویژگی فنی توانایی تولید تنها 115 اسب بخار قدرت دارد. این خودرو به صورت ترکیبی 8.1 لیتر بنزین در هر 100 کیلومتر مصرف می کند و به گفته ی کمپانی، 190 کیلومتر بر ساعت را به عنوان حداکثر سرعت خود میراند. دنا پلاس در 12.03 ثانیه قادر است تا سرعت خود را از صفر به صد برساند.
مطالب مرتبط: نقد و بررسی سمند EF7
معایب دنا پلاس
معایب دنا معمولی در نسخه دنا پلاس نیز به قوت خود باقی ماندهاند و بهبودی در این زمینه ها ایجاد نشده است. موتور دنا پلاس دقیقا مثل دنا معمولی است و همان مشکلات سر و صدای زیاد و شتاب ضعیف را دارد. در بقیه نقاط دنیا معمولا وقتی از یک موتور برای نسخه جدیدتر یک خودرو میخواهند استفاده کنند، معمولا برخی بهبود ها بر روی آن انجام میشود و یا خروجی های آن بهبود مییابد و یا میزان مصرف سوخت کم می شد ولی در دنا پلاس از همان موتور دنا معمولی یا بهتر بگوییم موتور سمند استفاده شده است. البته در نسخه دنا کمی عملکرد توربو شارژ بهبود یافته و شتاب آن از حالت کندی درآمده است. با این حال تفاوت دنا پلاس با دنا معمولی در برخی موارد ظاهری همچون سانروف است و معایب این دو خودرو یکسان است.

نتیجه گیری
شاید ایران خودرو موفقیت خود را مدیون شرکت پژو و پژو 405 است. این شرکت با استفاده از پلتفرم این خودرو توانست ابتدا انواع سمند را تولید کند وسپس دنا یا اصطلاحا خودرو ملی را روانه بازارکرد. این خودرو دارای معایبی نیز هست که البته تمام خودرو های ایرانی چه تولید داخل و چه مونتاژ این مشکلات را دارند ولی در مقایسه با خودرو های هم رده قیمتی می توان گفت تندرپلاس و شاید هم خودرو چینی برلیانس h320 گزینه های بهتری باشند. البته نسخه های دست دوم خودرو هایی همچون مگان و مزدا3 نیز به مراتب از صفر دنا چه معمولی و چه دنا پلاس بهتر هستند.
دیدگاه ها:
دیدگاهی ثبت نشده است